
Duyu bütünleme terapisi 1960 lı yıllarda Amerikalı Fizyoterapist J.Ayres tarafından, University of Southern California 'da yapılan araştırma ve çalışmaların ardından uygulamaya konulmuş, devam eden süreçte tün dünyada, çocuklar için, özellikle otizm başta olmak üzere birçok problemin çözümünde oldukça önemli bir terapi yöntemi olarak uygulanmaya başlanmıştır. Duyu bütünleme terapisinde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır. Kişinin vücudu ve çevresinden aldığı duyu bilgileri beyinde bilginin kavranması, yorumlanması ve bütünleştirilmesi işlemlerinden geçerek, ortaya çıkan duysal bilginin kullanılarak organize bir cevap açığa çıkarılması sağlanır. Böylece çocuk dış dünyadan gelen duyu bilgilerine adapte olur. Kurumumuzda Duyu Bütünleme Türkiye’de 3. Gaziantep’te ise ilk duyu bütünleme merkezi olarak 2008 yılından beri Özel Eğitim Uzmanı Mehmet Sıddık Yıldız direktörlüğünde tüm uzmanlarımız tarafından uygulanmaktadır.
Herhangi bir yapılandırılmış ortam veya materyal oluşturmadan çocuğun yaşamını sürdüğü her ortamda yapılan öğretim modelleridir. Bu modelde oyun ve etkileşim ön planda tutulur.
NöroPLAY, 12-42 aylık çocuklar için geliştirilmiş otizm erken müdahale programıdır. Ebeveyn-çocuk etkileşimini baz alan yoğunlaştırılmış oyun terapisi sürecidir.
Montessori; çocukların kendi yönettikleri etkinlikleri, yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir.
Çocuk Psikiyatristi Dr. Stanley Greenspan tarafından önerilen ve kısaca ‘yerde oyun’ (FLOORTIME) olarak adlandırılan bu yöntem anne babalar ve çocukları arasındaki ilişkiyi güven ve keyif içeren etkinliklerle güçlendirmeyi hedefler.